OSHTIMA MVSK

HISTORI

1928: Ligji për shërbimin paraushtarak

DEKRET-LIGJË, 14 Nanduer 1928 Mbi organizimin e mësimevet paraushtarake (e botueme në Fletoren Zyrtare, 29 Nanduer 1928, Nr. 109)   Art. 1 – Mësimet para ushtrijake qi...

1940: Radio Tirana mbi vrasjen e Gjeneral Telinit

Si dhe pse u vra Gjeneral Telini Episodi i vrasjes së Misionit të Gjeneral Tellini përfaqëson fazën përfundonjëse të ngjarjeve të shumta që karakteri...

1928: Ligji për themelimin e E. K. «Djelmënia Shqiptare»

DEKRET LIGJË, 14 Nanduer 1928 Mbi krijimin e Entit Kombtar Djelmënia Shqiptare (e botueme në Fletoren Zyrtare 22 Nanduer 1928, Nr. 108) Art. 1 – Krijohet me qendër në T...

1943: Raport mbi projektbuxhetin e Bashkisë Strugë

MBRETNIJA SHQIPTARE BASHKIJA E STRUGËS Raport i Kryetarit të Bashkisë mbi justifikimin e budjetit preventiv për vitin 1943/1944 Për të mundun me dhanë pak a shum&...

1941: “Ora Shqiptare” në Radio Bukureshti

Tiranë 11. VI. 1941/XIX Radio-Tirana SHËNIME PËR DREJTORIN E PËRGJITHËSHËM [...] Për të alimentuar orën shqiptare të Radio Bukureshtit ësht n...

ILIRIA

Kalaja ilire në fshatin Prishtë

Në jug të qytetit të Çorovodës, në krahun e majtë të rrjedhës së lumit Osum, është fshati Prishtë. Përreth janë fshatrat Re...

Konsiderata rreth origjinës ilire të popullit shqiptar

Populli shqiptar zë sot një vend, i cili në kohën e antikitetit banohej nga ilirët e mirëfilltë; ata që Plini i quante lllyri proprie dicti. Ata ishin dhe m&eum...

Tumat e Matit

Kodërvarret (tumat) e Matit shtrihen në luginën e mesme të lumit Mat, në të dy anët e tij. Gjatë viteve 1952-54 u hapën 13 tuma: një në Bushkash,...

Dyrrahu

Dyrrahu apo Epidami, qyteti antik më i lashtë i vendit tonë, u ngrit pranë një vendbanimi të vogël të banuar nga fisi ilir i taulantëve, afërsisht n&e...

Qyteti ilir i Lisit

Origjina dhe sistemi  fortifikimit të tij. Gjatë gërmimeve, të cilat qenë të parat që u ndërmuarën në këtë truall të lasht&eu...

KULTURË

Dita e Verës në Myzeqe

190. Ditën e verës, më 1 mars, kur ngrinin brumin e bukës, shtinin një gozhdë të re e të pastër, e cila kishte për qëllim që buka gjatë...

Toponimi lidhur me Gjergj Kastriotin

KRUJË 1 – N’Mal t’Trodhnës, përmi katun t’Vinjallit, n’Kurbi, asht nji ven qi e thrrasin Buza e Skënderbegut; e ktu gjinet edhe nji kru qi e emnojn&...

Simbole vendëse ilire te shqiptarët e Maqedonisë

Fjala art do të thotë mjeshtëri, afërsi zotëruese e hollë për një gjë. Edhe tatuazh-i është vizatim shkronjash, shenjash, lulesh a figurash q&eum...

Vajtimet në Regjionin e Strugës

Populli ka termat e veta për ceremonialet e ndryshme: ceremonialin e lindjes e quan tretnatë, atë të ndërrimit të nishaneve midis dy familjeve të të dy të ...

Dita e Verës në Himarë

Dita e Verës që bie në 1 mars me kalendarin e vjetër e me 14 mars me të riun, është një e kremte me shumë rite me zanafillë të vjetër e inte...

PIKËPAMJE

Ora e Intelligjencës

Botuar në fletoren “Bashkimi i Kombit”, transmetuar nga Radio Tiranë në një emison të posaçëm për Radio Kosova, 02.VIII.1944. Ndërsà...

Reziku i ynë

AGJENSIJA TELEGRAFIKE SHQIPTARE Notë politike 29.V.1944. REZIKU  I YNË Ngjarja më me rëndësi e javës së kaluar, që e preokopoi Opinionin e përbotsh&...

Dielli që len...

... është më i shkëlqyer se ay që perëndon Pompei E shkuara glorioze Ishte një kohë që në këtë vëndin t’onë dëgjohesh...

Liberalizmi: Armiku kryesor.

Te Liberalizmi mishërohet ideologjia fominante e modernitetit. U shfaq i pari, dhe do të zhduket i fundit. Në fillimet e veta, mendimi liberal, kundërshtoi ekonominë autonome ...

Doktrina kombëtare

Shkenca politike, kjo rrëmuese e pálodhun e shkaqeve të të ramit dhe të të naltësimit të popujve, na dokumenton, në dritë t’analyzës his...

Koncert në Rrethin Skanderbeg, Tiranë 04.XII.1939

Veprimtari argëtuese PFSH

Veprimtari argëtuese PFSH

Tiranë 23.XI.1942

Rregullorja e "Një libër për..."

Kreu I Dhurimet Të gjithë personat e interesuar janë të mirëpritur të dhurojnë një apo më shumë libra, të cilët do t’i përcillen shkollës së parapërzgjedhur. Emri i dhuruesit dhe librat e dhuruar do të regjistrohen në formularët përkatës nga vullnetari i ngarkuar me këtë detyr&...